Chłodnik litewski z jajkiem przepiórczym

banner

Idealny na wakacyjne upały chłodnik litewski to danie smaczne, zdrowe i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Jego klasyczną odsłonę z botwinką, świeżymi ziołami i ogórkami urozmaiciliśmy smakiem naszej sałatki szwedzkiej oraz jajkami przepiórczymi.

Składniki:

pęczek botwinki

pęczek koperku

200 g sałatki szwedzkiej Motyl

200 g obranego ogórka zielonego

śmietana 12% lub jogurt naturalny

jajka przepiórcze

przyprawy: sól, cukier, ocet

Przygotowanie:

1. Botwinkę myjemy, oddzielamy ją od buraczków. Buraczki kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Proporcja buraczków do wody powinna wynosić 1:1,5 l.

2. Botwinkę drobno kroimy i wrzucamy do buraczków. Gotujemy kilka minut, po czym zakwaszamy octem – na litr powinny być to 2 łyżki. Zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.

3. Do botwinki z wodą dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny – ok. 400 ml na litr wywaru.

4. Obranego ogórka i sałatkę szwedzką kroimy w paski, koperek grubo siekamy. Mieszamy i przyprawiamy do smaku.

5. Zagotowujemy wodę, solimy ją i wkładamy przepiórcze jajka. Gotujemy je przez ok. 4 minuty, po czym wyjmujemy i schładzamy w zimnej wodzie dla łatwiejszego obierania.

6. Chłodnik podajemy z pokrojonymi w paseczki warzywami i przekrojonymi jajkami.

Sprawdź pozostałe przepisy