Chłodnik litewski z jajkiem przepiórczym

Idealny na wakacyjne upały chłodnik litewski to danie smaczne, zdrowe i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Jego klasyczną odsłonę z botwinką, świeżymi ziołami i ogórkami urozmaiciliśmy smakiem naszej sałatki szwedzkiej oraz jajkami przepiórczymi.
Składniki:
pęczek botwinki
pęczek koperku
200 g sałatki szwedzkiej Motyl
200 g obranego ogórka zielonego
śmietana 12% lub jogurt naturalny
jajka przepiórcze
przyprawy: sól, cukier, ocet
Przygotowanie:
1. Botwinkę myjemy, oddzielamy ją od buraczków. Buraczki kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Proporcja buraczków do wody powinna wynosić 1:1,5 l.
2. Botwinkę drobno kroimy i wrzucamy do buraczków. Gotujemy kilka minut, po czym zakwaszamy octem – na litr powinny być to 2 łyżki. Zagotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.
3. Do botwinki z wodą dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny – ok. 400 ml na litr wywaru.
4. Obranego ogórka i sałatkę szwedzką kroimy w paski, koperek grubo siekamy. Mieszamy i przyprawiamy do smaku.
5. Zagotowujemy wodę, solimy ją i wkładamy przepiórcze jajka. Gotujemy je przez ok. 4 minuty, po czym wyjmujemy i schładzamy w zimnej wodzie dla łatwiejszego obierania.
6. Chłodnik podajemy z pokrojonymi w paseczki warzywami i przekrojonymi jajkami.
Sprawdź pozostałe przepisy
Sałatka z buraczków z serem feta i orzechami laskowymi
Zobacz szczegóły
Szparagi w panierce sezamowej
Zobacz szczegóły
Hummus z buraczkami obiadowymi i prażoną cieciorką
Zobacz szczegóły
Babka ziemniaczana z selerem wiórki
Zobacz szczegóły
Smażona babka z wędzonym pstrągiem i chrzanem
Zobacz szczegóły
Faszerowane jajka
Zobacz szczegóły