O chrzanie wiemy wszystko
Dlaczego chrzan jest ostry i najlepiej smakuje w wersji tartej? Kiedy na stałe zagościł w polskiej kuchni i jakim potrawom podkreśla smak? Odpowiadamy!od blisko
Dlaczego chrzan jest ostry i najlepiej smakuje w wersji tartej? Kiedy na stałe zagościł w polskiej kuchni i jakim potrawom podkreśla smak? Odpowiadamy!od blisko
Sekret ostrości tej przyprawy tkwi w tarciu. Podczas rozcierania korzenia wydobywa się enzym pobudzający wydzielanie się ostrego olejku gorczycowego. Do produkcji wykorzystujemy jedynie świeże korzenie, ponieważ mają one najlepsze walory smakowe – z czasem może on bowiem nabierać niepożądanej gorczycy.
W tradycji staropolskiej chrzan nazywano „warzęchą” lub „warzuchą”. Na polskich stołach pojawił się już w XI wieku i najczęściej wykorzystywano jego wersję tartą.
W dawnych książkach kucharskich znajdziemy przepisy z chrzanem w roli głównej: zupę chrzanicę, golonkę lub ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym czy wielkanocną krajankę.
Stał się również popularnym dodatkiem do jajek, wędlin i tłustych mięs. Co więcej, równie lubiany był sos chrzanowy – dzięki dodatkowi śmietany chrzan staje się bowiem delikatniejszy w smaku.