Dobra sztuka w sosie chrzanowym

Przygotowanie mięsa to nie lada sztuka. Rodzaj, jakość i świeżość grają tutaj pierwsze skrzypce. Dopiero potem zaczyna się kulinarna przygoda w kuchni z obróbką, przyrządzaniem, doborem przypraw i dodatków. Wołowina w sosie chrzanowym to naprawdę dobra sztuka mięsa, którą warto przygotować na niedzielny obiad z rodziną. Gwarantujemy, że wszyscy będą zadowoleni i najedzeni.
Składniki:
Składniki na mięso:
800 g wołowiny bez kości
Pęczek włoszczyzny
Przyprawy: 25 liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, sól
Składniki na sos:
300 ml wywaru mięsno-warzywnego
3 łyżki chrzanu tartego Motyl
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
100 ml śmietany 30%
1/4 cytryny
Przyprawy: 3 łyżeczki cukru, sól
Przygotowanie:
1.Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody. Solimy ją, dodajemy 25 liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Zagotowujemy.
2.Obieramy włoszczyznę. Do wrzącej wody wkładamy cały kawałek mięsa i włoszczyznę, ponownie zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy, aż mięso zmięknie.
3.W trakcie gotowania wołowiny porcję powstałego bulionu wlewamy do dużego kubka i studzimy. Przygotowujemy z wywaru sos. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i chwilę zasmażamy. Wlewamy zimny wywar mięsno-warzywny uzyskany z gotowania mięsa i energicznie mieszamy trzepaczką rózgową, aż całość się zagotuje i powstanie jednolity sos. Dodajemy 100 ml śmietany i 3 łyżki chrzanu, ponownie mieszamy. Przyprawiamy 3 łyżeczkami cukru i solą do smaku, wyciskamy sok z ćwiartki cytryny. Mieszamy i zagotowujemy.
4.Wołowinę kroimy w plastry, ugotowane warzywa według uznania. Mięso i warzywa podajemy polane gorącym sosem chrzanowym. Danie doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Sprawdź pozostałe przepisy
Sałatka z buraczków z serem feta i orzechami laskowymi
Zobacz szczegóły
Szparagi w panierce sezamowej
Zobacz szczegóły
Hummus z buraczkami obiadowymi i prażoną cieciorką
Zobacz szczegóły
Babka ziemniaczana z selerem wiórki
Zobacz szczegóły
Smażona babka z wędzonym pstrągiem i chrzanem
Zobacz szczegóły
Faszerowane jajka
Zobacz szczegóły