Dobra sztuka w sosie chrzanowym

banner

Przygotowanie mięsa to nie lada sztuka. Rodzaj, jakość i świeżość grają tutaj pierwsze skrzypce. Dopiero potem zaczyna się kulinarna przygoda w kuchni z obróbką, przyrządzaniem, doborem przypraw i dodatków. Wołowina w sosie chrzanowym to naprawdę dobra sztuka mięsa, którą warto przygotować na niedzielny obiad z rodziną. Gwarantujemy, że wszyscy będą zadowoleni i najedzeni.

Składniki:

Składniki na mięso:

800 g wołowiny bez kości

Pęczek włoszczyzny

Przyprawy: 25 liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, sól

 

Składniki na sos:

300 ml wywaru mięsno-warzywnego

3 łyżki chrzanu tartego Motyl

50 g masła

2 łyżki mąki pszennej

100 ml śmietany 30%

1/4 cytryny

Przyprawy: 3 łyżeczki cukru, sól

Przygotowanie:

    1.Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody. Solimy ją, dodajemy 25 liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Zagotowujemy.
    2.Obieramy włoszczyznę. Do wrzącej wody wkładamy cały kawałek mięsa i włoszczyznę, ponownie zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy, aż mięso zmięknie.
    3.W trakcie gotowania wołowiny porcję powstałego bulionu wlewamy do dużego kubka i studzimy. Przygotowujemy z wywaru sos. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i chwilę zasmażamy. Wlewamy zimny wywar mięsno-warzywny uzyskany z gotowania mięsa i energicznie mieszamy trzepaczką rózgową, aż całość się zagotuje i powstanie jednolity sos. Dodajemy 100 ml śmietany i 3 łyżki chrzanu, ponownie mieszamy. Przyprawiamy 3 łyżeczkami cukru i solą do smaku, wyciskamy sok z ćwiartki cytryny. Mieszamy i zagotowujemy.
    4.Wołowinę kroimy w plastry, ugotowane warzywa według uznania. Mięso i warzywa podajemy polane gorącym sosem chrzanowym. Danie doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Sprawdź pozostałe przepisy