Dorsz z boczkiem pieczony na puree ziemniaczanym

banner

Pieczony dorsz o delikatnym smaku w towarzystwie kremowego puree i chrupiącego boczku zachwyci wszystkich domowników podczas rodzinnego obiadu, a śmietankowy smak chrzanu doda całości pikanterii.

Składniki:

8 kawałków polędwicy z dorsza

800 g ziemniaków

100 g masła

8 cienkich plastrów boczku wędzonego

3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego

1 łyżka chrzanu śmietankowego Motyl

przyprawy: 2 łyżeczki czarnuszki, 16 listków szałwii, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Dodajemy do nich masło, ubijamy na gładką masę. Dodajemy 2 łyżeczki czarnuszki i dokładnie mieszamy. Puree nakładamy do 8 miseczek żaroodpornych.
  2. Dorsza przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na każdej porcji układamy 2 listki szałwii i kawałek masła, po czym zawijamy w boczek. Tak przygotowane kawałki dorsza układamy na puree ziemniaczanym.
  3. Mieszamy 3 łyżki jogurtu i czubatą łyżkę chrzanu śmietankowego. Sos nakładamy na każdy kawałek ryby.
  4. Miseczki żaroodporne z puree i dorszem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 190°C.

Sprawdź pozostałe przepisy