Onigiri z tuńczykiem i majonezem

banner

Zapraszamy na japońskie kanapki - onigiri!

Do japońskich trójkątnych kanapek możemy użyć naszego ulubionego farszu, najważniejsze, aby towarzyszył mu majonez Motyl!

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

3 łyżki majonezu Motyl

1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

1/2 łyżeczki sosu sojowego

2 szklanku ugotowanego krótko ziarnistego ryżu

1/2 szklanki sezamu czarnego

Przygotowanie:

Tuńczyka rozdrabniamy w miseczce widelcem a miskę z wodą i sól szykujemy do przygotowania onigiri.

Dłonie moczymy wodą, na lewą dłoń nakładamy łyżkę ryżu, delikatnie rozpłaszczamy, na środek wkładamy farsz i przykrywamy kolejną łyżką ryżu.

Formujemy kulkę a następnie trójkąt, który obtaczamy w sezamie.

Gotowe!

Sprawdź pozostałe przepisy