Onigiri z tuńczykiem i majonezem

Zapraszamy na japońskie kanapki - onigiri!
Do japońskich trójkątnych kanapek możemy użyć naszego ulubionego farszu, najważniejsze, aby towarzyszył mu majonez Motyl!
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 łyżki majonezu Motyl
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki sosu sojowego
2 szklanku ugotowanego krótko ziarnistego ryżu
1/2 szklanki sezamu czarnego
Przygotowanie:
Tuńczyka rozdrabniamy w miseczce widelcem a miskę z wodą i sól szykujemy do przygotowania onigiri.
Dłonie moczymy wodą, na lewą dłoń nakładamy łyżkę ryżu, delikatnie rozpłaszczamy, na środek wkładamy farsz i przykrywamy kolejną łyżką ryżu.
Formujemy kulkę a następnie trójkąt, który obtaczamy w sezamie.
Gotowe!
Sprawdź pozostałe przepisy
Sałatka z buraczków z serem feta i orzechami laskowymi
Zobacz szczegóły
Szparagi w panierce sezamowej
Zobacz szczegóły
Hummus z buraczkami obiadowymi i prażoną cieciorką
Zobacz szczegóły
Babka ziemniaczana z selerem wiórki
Zobacz szczegóły
Smażona babka z wędzonym pstrągiem i chrzanem
Zobacz szczegóły
Faszerowane jajka
Zobacz szczegóły