Grillowane filety schabowe w sosie myśliwskim

banner

Smakowity i aromatyczny sos myśliwski jest idealną propozycją dla miłośników klasycznych potraw. Razem z grillowanymi filetami schabowymi tworzą pożywne danie o wyrazistym smaku.

Składniki:

4 filety schabowe

6 średnich pieczarek

cebula biała

50 g masła

100 ml wina czerwonego wytrawnego

50 g kiełbasy myśliwskiej

4 ogórki kiszone Motyl

olej roślinny do smażenia

bulionetka wołowa

mąka pszenna do zagęszczenia sosu

przyprawy: kilka igiełek rozmarynu, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Filety schabowe przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni grillowej.

2. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w grube półplastry i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i pokrojoną w kawałki kiełbasę, smażymy.

4. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i zagotowujemy w wodzie. Odcedzamy, kroimy i dodajemy na patelnię do pozostałych warzyw. Całość zalewamy czerwonym winem, dodajemy rozmaryn i bulionetkę. Zagotowujemy.

5. Do sosu dodajemy kawałek zimnego masła i mieszamy. Zagęszczamy go zawiesiną z mąki pszennej i wody.

6. Przed podaniem grillowane filety schabowe polewamy sosem myśliwskim.

Sprawdź pozostałe przepisy