Grillowane filety schabowe w sosie myśliwskim

Smakowity i aromatyczny sos myśliwski jest idealną propozycją dla miłośników klasycznych potraw. Razem z grillowanymi filetami schabowymi tworzą pożywne danie o wyrazistym smaku.
Składniki:
4 filety schabowe
6 średnich pieczarek
cebula biała
50 g masła
100 ml wina czerwonego wytrawnego
50 g kiełbasy myśliwskiej
4 ogórki kiszone Motyl
olej roślinny do smażenia
bulionetka wołowa
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
przyprawy: kilka igiełek rozmarynu, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Filety schabowe przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni grillowej.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w grube półplastry i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i pokrojoną w kawałki kiełbasę, smażymy.
4. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i zagotowujemy w wodzie. Odcedzamy, kroimy i dodajemy na patelnię do pozostałych warzyw. Całość zalewamy czerwonym winem, dodajemy rozmaryn i bulionetkę. Zagotowujemy.
5. Do sosu dodajemy kawałek zimnego masła i mieszamy. Zagęszczamy go zawiesiną z mąki pszennej i wody.
6. Przed podaniem grillowane filety schabowe polewamy sosem myśliwskim.
Sprawdź pozostałe przepisy
Sałatka z buraczków z serem feta i orzechami laskowymi
Zobacz szczegóły
Szparagi w panierce sezamowej
Zobacz szczegóły
Hummus z buraczkami obiadowymi i prażoną cieciorką
Zobacz szczegóły
Babka ziemniaczana z selerem wiórki
Zobacz szczegóły
Smażona babka z wędzonym pstrągiem i chrzanem
Zobacz szczegóły
Faszerowane jajka
Zobacz szczegóły