Hummus z burakiem

banner

Przekonanie, że kuchnia wegetariańska jest nudna to największy mit kulinarny, a pyszny hummus jest tego potwierdzeniem. Do jego przyrządzenia potrzebne są gotowane, a następnie przetarte na gładką masę nasiona roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. Chcąc urozmaicić jego smak (i kolor) wystarczy podczas przygotowania dodać… buraczki!

Składniki:

480 g cieciorki konserwowej gotowanej

1/2 słoika buraczków obiadowych Motyl

2 ząbki czosnku

Cytryna

6 łyżek oleju sezamowego

Przyprawy: olejek sambal, łyżka tahini, sól i pieprz

Przygotowanie:

    1.W dużym naczyniu umieszczamy gotowaną cieciorkę konserwową i pół słoika buraczków. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, łyżkę tahini oraz 6 łyżek oleju sezamowego. Całość przyprawiamy do smaku olejkiem sambal, solą i pieprzem.
    2.Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

Sprawdź pozostałe przepisy