Hummus z burakiem

Przekonanie, że kuchnia wegetariańska jest nudna to największy mit kulinarny, a pyszny hummus jest tego potwierdzeniem. Do jego przyrządzenia potrzebne są gotowane, a następnie przetarte na gładką masę nasiona roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. Chcąc urozmaicić jego smak (i kolor) wystarczy podczas przygotowania dodać… buraczki!
Składniki:
480 g cieciorki konserwowej gotowanej
1/2 słoika buraczków obiadowych Motyl
2 ząbki czosnku
Cytryna
6 łyżek oleju sezamowego
Przyprawy: olejek sambal, łyżka tahini, sól i pieprz
Przygotowanie:
1.W dużym naczyniu umieszczamy gotowaną cieciorkę konserwową i pół słoika buraczków. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, łyżkę tahini oraz 6 łyżek oleju sezamowego. Całość przyprawiamy do smaku olejkiem sambal, solą i pieprzem.
2.Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Sprawdź pozostałe przepisy
Śledź w śmietanie z chrzanem jabłkowym
Zobacz szczegóły
Łosoś a’la gravlax
Zobacz szczegóły
Naleśniki szpinakowe z łososiem i chrzanem
Zobacz szczegóły
Dorsz z boczkiem pieczony na puree ziemniaczanym
Zobacz szczegóły
Hummus z burakiem
Zobacz szczegóły
Małe przekąski na zimno
Zobacz szczegóły