Kotlety z buraka z sosem jogurtowym

Buraczane kotlety to gratka nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich osób lubiących warzywa. Z zewnątrz chrupiące, miękkie w środku – wręcz rozpływają się w ustach. Kotlety z buraka doskonale współgrają z łagodnym w smaku sosem jogurtowym, szybkim i prostym w przygotowaniu. Taki obiad – palce lizać!
Składniki:
Składniki na kotlety:
Słoik buraczków obiadowych Motyl
270 g cieciorki
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
150 ml oleju
Przyprawy: łyżeczka kuminu, doniczka świeżej kolendry, natka pietruszki, sól i pieprz
Składniki na sos:
150 g jogurtu naturalnego
Ząbek czosnku
Przyprawy: łyżeczka koperku, łyżeczka szczypiorku, sól
Przygotowanie:
1.Dzień przed przygotowaniem dania zalewamy cieciorkę zimną wodą i zostawiamy do namoczenia.
2.Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Chwilę przed zeszkleniem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
3.Liście kolendry i natkę pietruszki drobno siekamy. W naczyniu blendera umieszczamy buraczki, namoczoną wcześniej cieciorkę oraz podsmażoną z czosnkiem cebulę, wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy posiekaną zieleninę, doprawiamy do smaku łyżeczką kuminu, solą i pieprzem, po czym mieszamy.
4.Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i skrapiamy olejem. Z przygotowanej masy formujemy kotlety, które układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez kwadrans. Po upływie tego czasu obracamy kotlety na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.
5.W trakcie pieczenia kotletów przygotowujemy sos. Do niewielkiej miseczki przekładamy jogurt naturalny. Dodajemy po jednej łyżeczce pokrojonego szczypiorku i koperku oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie mieszamy.
6.Kotlety podajemy w towarzystwie sosu.
Sprawdź pozostałe przepisy
Sałatka z buraczków z serem feta i orzechami laskowymi
Zobacz szczegóły
Szparagi w panierce sezamowej
Zobacz szczegóły
Hummus z buraczkami obiadowymi i prażoną cieciorką
Zobacz szczegóły
Babka ziemniaczana z selerem wiórki
Zobacz szczegóły
Smażona babka z wędzonym pstrągiem i chrzanem
Zobacz szczegóły
Faszerowane jajka
Zobacz szczegóły