Kotlety z buraka z sosem jogurtowym

banner

Buraczane kotlety to gratka nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich osób lubiących warzywa. Z zewnątrz chrupiące, miękkie w środku – wręcz rozpływają się w ustach. Kotlety z buraka doskonale współgrają z łagodnym w smaku sosem jogurtowym, szybkim i prostym w przygotowaniu. Taki obiad – palce lizać!

Składniki:

Składniki na kotlety:

Słoik buraczków obiadowych Motyl

270 g cieciorki

2 średnie cebule

4 ząbki czosnku

150 ml oleju

Przyprawy: łyżeczka kuminu, doniczka świeżej kolendry, natka pietruszki, sól i pieprz

 

Składniki na sos:

150 g jogurtu naturalnego

Ząbek czosnku

Przyprawy: łyżeczka koperku, łyżeczka szczypiorku, sól

Przygotowanie:

    1.Dzień przed przygotowaniem dania zalewamy cieciorkę zimną wodą i zostawiamy do namoczenia.
    2.Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Chwilę przed zeszkleniem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
    3.Liście kolendry i natkę pietruszki drobno siekamy. W naczyniu blendera umieszczamy buraczki, namoczoną wcześniej cieciorkę oraz podsmażoną z czosnkiem cebulę, wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy posiekaną zieleninę, doprawiamy do smaku łyżeczką kuminu, solą i pieprzem, po czym mieszamy.
    4.Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i skrapiamy olejem. Z przygotowanej masy formujemy kotlety, które układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez kwadrans. Po upływie tego czasu obracamy kotlety na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.
    5.W trakcie pieczenia kotletów przygotowujemy sos. Do niewielkiej miseczki przekładamy jogurt naturalny. Dodajemy po jednej łyżeczce pokrojonego szczypiorku i koperku oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie mieszamy.
    6.Kotlety podajemy w towarzystwie sosu.

Sprawdź pozostałe przepisy