Łosoś a’la gravlax

Kuchnia skandynawska słynie z wszelakich dań rybnych. To właśnie jej tajniki zainspirowały nas do stworzenia własnej wariacji na temat Gravlax, czyli dania przyrządzanego z surowego łososia. Marynowany łosoś a’la gravlax w towarzystwie kremowego dipu o miodowo-chrzanowym smaku to smaczna przekąska, która spodoba się zarówno doświadczonym w kulinarnych bojach kucharzom, jak i tym, którzy stawiają w kuchni swoje pierwsze kroki.
Składniki:
Składniki na łososia:
500 g łososia
2 łyżeczki miodu
Przyprawy: duży pęczek koperku, 2 płaskie łyżki soli
Składniki na dip:
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżki chrzanu miodowego Motyl
Cytryna
Łyżka miodu
Przyprawy: pęczek koperku
Przygotowanie:
1.Jeśli jest potrzeba, usuwamy skórę i ości z łososia. Nacieramy rybę drobno posiekanym koperkiem, solą oraz miodem. Tak przygotowaną rybę chowamy do lodówki na dobę lub dwie, co jakiś czas obracając.
2.Przed samym podaniem przygotowujemy dip. Do niewielkiej miseczki przekładamy jogurt naturalny. Dodajemy 2 łyżki chrzanu miodowego, drobno pokrojony koperek oraz łyżkę miodu, wyciskamy sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
3.Łososia kroimy w cienkie plastry i podajemy w towarzystwie dipu.
Sprawdź pozostałe przepisy
Śledź w śmietanie z chrzanem jabłkowym
Zobacz szczegóły
Łosoś a’la gravlax
Zobacz szczegóły
Naleśniki szpinakowe z łososiem i chrzanem
Zobacz szczegóły
Dorsz z boczkiem pieczony na puree ziemniaczanym
Zobacz szczegóły
Hummus z burakiem
Zobacz szczegóły
Małe przekąski na zimno
Zobacz szczegóły