Małe przekąski na zimno

Przekąski to nieodłączny element spotkań towarzyskich. Smacznym i pozytywnie zaskakującym gości rozwiązaniem będą niewielkie przekąski podawane na zimno. Przygotowanie trzech poniższych propozycji nie zajmuje wiele czasu, a ich smak sprawi, że zaczną częściej gościć na stole.
Składniki:
Roladki z cukinii, kurczaka i papryki konserwowej:
Cukinia
Pierś z kurczaka
Kilka kawałków papryki konserwowej Motyl
Majonez Motyl
Ketchup
Przyprawy: liście świeżej bazylii, sól i pieprz
Oliwa
Szynka parmeńska ze szparagami:
12 plastrów szynki parmeńskiej
6 młodych szparagów
Sos tatarski Motyl
Szczypiorek
Roladki z pstrąga w majonezie:
Składniki na roladki:
Pstrąg
Jajko
Bułka tarta
2 pieczarki
50 g masła
Łyżka pokrojonej cebuli
Pęczek włoszczyzny
Przyprawy: gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz
Składniki na majonez:
5 łyżek majonezu Motyl
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżeczki gorącej wody
Przygotowanie:
Roladki z cukinii, kurczaka i papryki konserwowej:
1.Pierś z kurczaka płuczemy pod zimną wodą, jeśli jest potrzeba oczyszczamy ją. Mięso kroimy na cienkie plastry, umytą cukinię także kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
2.Na cukinii układamy plaster mięsa, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Dodajemy kilka listków bazylii oraz kawałek papryki konserwowej. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką tak, by roladka się nie rozpadła.
3.Roladki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kwadrans w temperaturze 170°C. W tym czasie przygotowujemy dip, mieszając majonez z ketchupem w proporcji jeden do jeden.
Szynka parmeńska ze szparagami:
1.Szparagi dokładnie myjemy i kroimy na pół.
2.Na każdy plaster szynki nakładamy pół łyżeczki sosu tatarskiego i dwa kawałki szparaga. Szynkę zawijamy wokół szparagów tak, by powstał rulon.
3.Każdy rulonik przewiązujemy sparzonym szczypiorkiem.
Roladki z pstrąga w majonezie:
1.Pstrąga oczyszczamy i filetujemy. Kroimy mięso, pozostawiając samą skórę.
2.Mięso umieszczamy w dużej misie. Dodajemy surowe jajko, 50 g masła i łyżeczkę bułki tartej. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wszystko razem miksujemy.
3.Na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy łyżkę pokrojonej drobno cebuli. Smażymy, aż cebula się zeszkli i dodajemy 2 drobno pokrojone pieczarki. Całość podsmażamy razem i dodajemy do masy rybnej. Mieszamy wszystkie składniki.
4.Na folii układamy 2 kawałki skóry z pstrąga, nakładamy na nie farsz rybny i formujemy roladę. Gotujemy je w posolonej wodzie z dodatkiem włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego, po czym studzimy i kroimy na kawałki.
5.Przed podaniem przygotowujemy majonez. W 2 łyżkach gorącej wody rozpuszczamy łyżeczką żelatyny i mieszamy ją z 5 łyżkami majonezu. Tak przygotowanym majonezem oblewamy każdy kawałek rolady.
Sprawdź pozostałe przepisy
Śledź w śmietanie z chrzanem jabłkowym
Zobacz szczegóły
Łosoś a’la gravlax
Zobacz szczegóły
Naleśniki szpinakowe z łososiem i chrzanem
Zobacz szczegóły
Dorsz z boczkiem pieczony na puree ziemniaczanym
Zobacz szczegóły
Hummus z burakiem
Zobacz szczegóły
Małe przekąski na zimno
Zobacz szczegóły