Małe przekąski na zimno

banner

Przekąski to nieodłączny element spotkań towarzyskich. Smacznym i pozytywnie zaskakującym gości rozwiązaniem będą niewielkie przekąski podawane na zimno. Przygotowanie trzech poniższych propozycji nie zajmuje wiele czasu, a ich smak sprawi, że zaczną częściej gościć na stole.

Składniki:

Roladki z cukinii, kurczaka i papryki konserwowej:

Cukinia

Pierś z kurczaka

Kilka kawałków papryki konserwowej Motyl

Majonez Motyl

Ketchup

Przyprawy: liście świeżej bazylii, sól i pieprz

Oliwa
 

Szynka parmeńska ze szparagami:

12 plastrów szynki parmeńskiej

6 młodych szparagów

Sos tatarski Motyl

Szczypiorek
 

Roladki z pstrąga w majonezie:

Składniki na roladki:

Pstrąg

Jajko

Bułka tarta

2 pieczarki

50 g masła

Łyżka pokrojonej cebuli

Pęczek włoszczyzny

Przyprawy: gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz

 

Składniki na majonez:

5 łyżek majonezu Motyl

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżeczki gorącej wody

 

Przygotowanie:

Roladki z cukinii, kurczaka i papryki konserwowej:
 

    1.Pierś z kurczaka płuczemy pod zimną wodą, jeśli jest potrzeba oczyszczamy ją. Mięso kroimy na cienkie plastry, umytą cukinię także kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
    2.Na cukinii układamy plaster mięsa, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Dodajemy kilka listków bazylii oraz kawałek papryki konserwowej. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką tak, by roladka się nie rozpadła.
    3.Roladki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kwadrans w temperaturze 170°C. W tym czasie przygotowujemy dip, mieszając majonez z ketchupem w proporcji jeden do jeden.
 

Szynka parmeńska ze szparagami:

    1.Szparagi dokładnie myjemy i kroimy na pół.
    2.Na każdy plaster szynki nakładamy pół łyżeczki sosu tatarskiego i dwa kawałki szparaga. Szynkę zawijamy wokół szparagów tak, by powstał rulon.
    3.Każdy rulonik przewiązujemy sparzonym szczypiorkiem.
 

Roladki z pstrąga w majonezie:

    1.Pstrąga oczyszczamy i filetujemy. Kroimy mięso, pozostawiając samą skórę.
    2.Mięso umieszczamy w dużej misie. Dodajemy surowe jajko, 50 g masła i łyżeczkę bułki tartej. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wszystko razem miksujemy.
    3.Na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy łyżkę pokrojonej drobno cebuli. Smażymy, aż cebula się zeszkli i dodajemy 2 drobno pokrojone pieczarki. Całość podsmażamy razem i dodajemy do masy rybnej. Mieszamy wszystkie składniki.
    4.Na folii układamy 2 kawałki skóry z pstrąga, nakładamy na nie farsz rybny i formujemy roladę. Gotujemy je w posolonej wodzie z dodatkiem włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego, po czym studzimy i kroimy na kawałki.
    5.Przed podaniem przygotowujemy majonez. W 2 łyżkach gorącej wody rozpuszczamy łyżeczką żelatyny i mieszamy ją z 5 łyżkami majonezu. Tak przygotowanym majonezem oblewamy każdy kawałek rolady.

Sprawdź pozostałe przepisy