Naleśniki szpinakowe z łososiem i chrzanem

banner

Naleśniki to danie, które otwiera przed nami morze kulinarnych możliwości. Proste w wykonaniu, doskonale sprawdza się na śniadanie, obiad i kolację. Jako miłośnicy ostrego smaku chrzanu stawiamy na naleśniki z wytrawnym farszem, przygotowanym z łososia, szpinaku i właśnie chrzanu.

Składniki:

Ciasto na 8 naleśników

500 g liściastego szpinaku mrożonego

8 plastrów łososia wędzonego

8 łyżeczek kremu chrzanowego Motyl

8 plastrów dowolnego sera żółtego

4 łyżki śmietany 30%

Cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

Przyprawy: pęczek koperku, natka pietruszki, sól i pieprz

Przygotowanie:

    1.Przygotowujemy ciasto na 8 naleśników zgodnie z ulubionym przepisem. Koperek i pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do ciasta. Smażymy naleśniki, po czym odkładamy je na bok.
    2.Szpinak rozmrażamy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją, aż się zeszkli. Dodajemy szpinak, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dokładamy 4 łyżki śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz szpinakowy będzie gotowy po nabraniu kremowej konsystencji i zredukowaniu wody z liści.
    3.Każdy naleśnik smarujemy kremem chrzanowym, następnie rozprowadzamy masę szpinakową i układamy kawałek łososia. Całość zawijamy tak jak krokiety.
    4.Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Naleśniki zapiekamy z żółtym serem przez 15 minut.

Sprawdź pozostałe przepisy