Naleśniki szpinakowe z łososiem i chrzanem

Naleśniki to danie, które otwiera przed nami morze kulinarnych możliwości. Proste w wykonaniu, doskonale sprawdza się na śniadanie, obiad i kolację. Jako miłośnicy ostrego smaku chrzanu stawiamy na naleśniki z wytrawnym farszem, przygotowanym z łososia, szpinaku i właśnie chrzanu.
Składniki:
Ciasto na 8 naleśników
500 g liściastego szpinaku mrożonego
8 plastrów łososia wędzonego
8 łyżeczek kremu chrzanowego Motyl
8 plastrów dowolnego sera żółtego
4 łyżki śmietany 30%
Cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
Przyprawy: pęczek koperku, natka pietruszki, sól i pieprz
Przygotowanie:
1.Przygotowujemy ciasto na 8 naleśników zgodnie z ulubionym przepisem. Koperek i pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do ciasta. Smażymy naleśniki, po czym odkładamy je na bok.
2.Szpinak rozmrażamy. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją, aż się zeszkli. Dodajemy szpinak, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dokładamy 4 łyżki śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz szpinakowy będzie gotowy po nabraniu kremowej konsystencji i zredukowaniu wody z liści.
3.Każdy naleśnik smarujemy kremem chrzanowym, następnie rozprowadzamy masę szpinakową i układamy kawałek łososia. Całość zawijamy tak jak krokiety.
4.Piekarnik rozgrzewamy do 170°C. Naleśniki zapiekamy z żółtym serem przez 15 minut.
Sprawdź pozostałe przepisy
Śledź w śmietanie z chrzanem jabłkowym
Zobacz szczegóły
Łosoś a’la gravlax
Zobacz szczegóły
Naleśniki szpinakowe z łososiem i chrzanem
Zobacz szczegóły
Dorsz z boczkiem pieczony na puree ziemniaczanym
Zobacz szczegóły
Hummus z burakiem
Zobacz szczegóły
Małe przekąski na zimno
Zobacz szczegóły