Pieczone udka z kurczaka od razu przypominają weekendowe obiady u babci. Połączenie mięsa z pomidorami i serem mozarella unowocześnia danie, a sos tatarski wspaniale łączy składniki w całość.
Składniki:
4 udka z kurczaka
80 ml oleju roślinnego
4 łyżki sosu tatarskiego Motyl
8 sztuk suszonych pomidorów
kulka mozzarelli
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, rozmaryn
Przygotowanie:
1. Udka z kurczaka nacieramy przyprawami i smażymy na patelni na złoty kolor. Kiedy mięso uzyska odpowiedni kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy rozmaryn i dusimy pod przykryciem do miękkości.
2. Gotowe mięso lekko schładzamy i usuwamy kości. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdej sztuce kładziemy po dwa suszone pomidory, łyżkę sosu tatarskiego i plasterek sera mozzarella.
4. Pieczone udka z sosem tatarskim i serem mozzarella zapiekamy przez ok. 10 minut w 200°C.
Sprawdź pozostałe przepisy
Śledź w śmietanie z chrzanem jabłkowym
Zobacz szczegóły
Łosoś a’la gravlax
Zobacz szczegóły
Naleśniki szpinakowe z łososiem i chrzanem
Zobacz szczegóły
Dorsz z boczkiem pieczony na puree ziemniaczanym
Zobacz szczegóły
Hummus z burakiem
Zobacz szczegóły
Małe przekąski na zimno
Zobacz szczegóły