Pieczone udka z kurczaka zapiekane z sosem tatarskim i mozzarellą

banner

Pieczone udka z kurczaka od razu przypominają weekendowe obiady u babci. Połączenie mięsa z pomidorami i serem mozarella unowocześnia danie, a sos tatarski wspaniale łączy składniki w całość.

Składniki:

4 udka z kurczaka

80 ml oleju roślinnego

4 łyżki sosu tatarskiego Motyl

8 sztuk suszonych pomidorów

kulka mozzarelli

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, rozmaryn

Przygotowanie:

1. Udka z kurczaka nacieramy przyprawami i smażymy na patelni na złoty kolor. Kiedy mięso uzyska odpowiedni kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy rozmaryn i dusimy pod przykryciem do miękkości.

2. Gotowe mięso lekko schładzamy i usuwamy kości. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdej sztuce kładziemy po dwa suszone pomidory, łyżkę sosu tatarskiego i plasterek sera mozzarella.

4. Pieczone udka z sosem tatarskim i serem mozzarella zapiekamy przez ok. 10 minut w 200°C.

Sprawdź pozostałe przepisy