Sos cumberland to nieodłączny towarzysz potraw z dziczyzny. Tradycyjny przepis bazuje na galaretce, soku pomarańczowym i czerwonym winie. Dzięki naszym modyfikacjom jest prostszy w przygotowaniu, a smak wykorzystanego chrzanu żurawinowego doskonale pasuje nie tylko do dziczyzny, ale także pasztetów, dań z drobiu oraz innych mięs podawanych zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
50 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki chrzanu żurawinowego Motyl
2 łyżki żurawiny
1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
1.Z połówki pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok do niewielkiego naczynia. W garnuszku zagotowujemy 50 ml wina z 2 łyżkami żurawiny, sokiem oraz startą skórką pomarańczy.
2.Po niewielkiej redukcji sosu dodajemy 2 łyżki chrzanu żurawinowego i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
Sprawdź pozostałe przepisy
Śledź w śmietanie z chrzanem jabłkowym
Zobacz szczegóły
Łosoś a’la gravlax
Zobacz szczegóły
Naleśniki szpinakowe z łososiem i chrzanem
Zobacz szczegóły
Dorsz z boczkiem pieczony na puree ziemniaczanym
Zobacz szczegóły
Hummus z burakiem
Zobacz szczegóły
Małe przekąski na zimno
Zobacz szczegóły