Sos cumberland

banner

Sos cumberland to nieodłączny towarzysz potraw z dziczyzny. Tradycyjny przepis bazuje na galaretce, soku pomarańczowym i czerwonym winie. Dzięki naszym modyfikacjom jest prostszy w przygotowaniu, a smak wykorzystanego chrzanu żurawinowego doskonale pasuje nie tylko do dziczyzny, ale także pasztetów, dań z drobiu oraz innych mięs podawanych zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

50 ml czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki chrzanu żurawinowego Motyl

2 łyżki żurawiny

1/2 pomarańczy

Przygotowanie:

    1.Z połówki pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok do niewielkiego naczynia. W garnuszku zagotowujemy 50 ml wina z 2 łyżkami żurawiny, sokiem oraz startą skórką pomarańczy.
    2.Po niewielkiej redukcji sosu dodajemy 2 łyżki chrzanu żurawinowego i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Sprawdź pozostałe przepisy