Sos cumberland

Sos cumberland to nieodłączny towarzysz potraw z dziczyzny. Tradycyjny przepis bazuje na galaretce, soku pomarańczowym i czerwonym winie. Dzięki naszym modyfikacjom jest prostszy w przygotowaniu, a smak wykorzystanego chrzanu żurawinowego doskonale pasuje nie tylko do dziczyzny, ale także pasztetów, dań z drobiu oraz innych mięs podawanych zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
50 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki chrzanu żurawinowego Motyl
2 łyżki żurawiny
1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
1.Z połówki pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok do niewielkiego naczynia. W garnuszku zagotowujemy 50 ml wina z 2 łyżkami żurawiny, sokiem oraz startą skórką pomarańczy.
2.Po niewielkiej redukcji sosu dodajemy 2 łyżki chrzanu żurawinowego i ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
Sprawdź pozostałe przepisy
Sałatka z buraczków z serem feta i orzechami laskowymi
Zobacz szczegóły
Szparagi w panierce sezamowej
Zobacz szczegóły
Hummus z buraczkami obiadowymi i prażoną cieciorką
Zobacz szczegóły
Babka ziemniaczana z selerem wiórki
Zobacz szczegóły
Smażona babka z wędzonym pstrągiem i chrzanem
Zobacz szczegóły
Faszerowane jajka
Zobacz szczegóły