Surówka z marchwi z chrzanem

Nieodłącznym elementem polskiego, rodzinnego obiadu są surówki. Surówka z marchwi z chrzanem to klasyczna propozycja o ostrzejszym charakterze. Warto spróbować!
Składniki:
Jabłko
4 duże marchwie
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka chrzanu tartego Motyl
1/2 małej cytryny
Przyprawy: 2 łyżeczki cukru, sól i pieprz
Przygotowanie:
1.Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Jabłko myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy razem ze skórką w zapałkę. Umieszczamy składniki w misce.
2.W osobnym naczyniu mieszamy łyżkę chrzanu tartego i 4 łyżki śmietany, wyciskamy sok z połówki cytryny, przyprawiamy 2 łyżeczkami cukru. Dodajemy do marchwi z jabłkiem, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sprawdź pozostałe przepisy
Sałatka z buraczków z serem feta i orzechami laskowymi
Zobacz szczegóły
Szparagi w panierce sezamowej
Zobacz szczegóły
Hummus z buraczkami obiadowymi i prażoną cieciorką
Zobacz szczegóły
Babka ziemniaczana z selerem wiórki
Zobacz szczegóły
Smażona babka z wędzonym pstrągiem i chrzanem
Zobacz szczegóły
Faszerowane jajka
Zobacz szczegóły